++32 (0) 476 52 69 10
info@itrainmyhorsesbrain.com

Clickercoach? Go for it!

Hoe je een clickercoach-badge krijgt van ITMHB

Het is goed om te begrijpen dat ‘clickercoach’ zijn voor ons niet gewoon een kwestie is van alleen maar een hoop kunstjes kunnen laten zien… maar ook niet van alleen maar de juiste clickerskilled- en clickerminded-badge verwerven. Je kan zelfs een clickercoach worden zonder ook maar één clickerskilled- of clickerminded-badge te verdienen – hoewel dat natuurlijk wel toont dat je erg doelgericht bezig bent met het verwerven van een brede kennis over leren, motiveren en trainen.

1. Kennis en kunde
Je bent misschien een fantastisch lesgever die elk paard kan doen liggen of appuyeren, maar dat is niet voldoende. We willen het gevoel krijgen dat je méér kan dan alleen maar een lastig paard voeten doen geven. Je moet veel weten over paarden, maar ook over leren, trainen en motiveren.
Als clickercoach wéét je wat je doet, maar ook waaróm je het doet. En dat is geen klein beetje, zoals je kan zien op de individuele pagina’s van clickercoach 1, clickercoach 2 en clickercoach 3.

2. Creatief en innovatief
Wat we bij ITMHB belangrijk vinden is de manier waarop je met belonend trainen naar buiten komt, en daarbij nét wat meer doet. Uiteraard moet je zelf een beetje goeie lesgever zijn. Maar je geeft niet alleen les in oefeningetjes, je geeft eigenlijk les over ‘een betere trainer worden’. Je herhaalt niet gewoon wat andere lesgevers doen, maar schrijft een blog over wat er áchter de oefeningen zit, bedenkt een cursus die nog niet bestaat, onderzoekt een invloedsveld dat ogenschijnlijk niks met het trainen van paarden te maken heeft maar dat toch een grote impact heeft op motivatie en leren… wat het ook is, je denkt na over het trainen van paarden.
Je maakt niet (alleen) ooh en aah-filmpjes voor Youtube en Facebook, maar je denkt op lange termijn. Je volgt ook zelf cursussen en clinics. Je leert voortdurend bij, en bent niet te beroerd om steeds weer je lesgeven aan te passen aan je veranderend inzicht.
Je bent niet alleen bezig met het promoten van jezelf, maar werkt samen met andere instructeurs. Dat kan op een heel praktisch gebied zijn (samen clickers aankopen) maar ook op een minder evidente manier (cursussen uitwisselen, samen demo’s en clinics geven, overleggen).

3. Je ethische gehalte
Niet te onderschatten! Als je bij het trainen paarden irriteert, dan irriteer je ons ook. Dan maakt het niet uit hoeveel worteltjes je bij je draagt en hoeveel “juiste” oneliners je gebruikt.
Bijvoorbeeld: ben je iemand die “clickertraint”, maar zelfs in een demo z’n paard een klap verkoopt omdat dat paard niet doet wat je wil? Dan weten we gewoon dat je dat thuis nog veel meer doet. Geen enkele kans op een clickercoach-badge. Haal je je schouders op en vind je dat onzin? Geen ITMHB-materiaal, sorry.
We zijn geen watjes en begrijpen dat je soms in situaties komt waar het niet anders kan, maar als er iemand is die iets van shapen, stimuluscontrole en het her-richten van ongewenst gedrag moet begrijpen, dan ben jij het wel. Als clickercoach ben je in staat om je problemen op een andere manier op te lossen, namelijk: al trainend.

Hoe kom je in aanmerking voor de clickercoach-badges? Simpel: zorg dat we je bezig zien. Kruis ons pad met je behaalde badges, je doordachte blog, je filmpjes, je blije demo’s, je cursussen, je fijne manier van lesgeven, je kennis, kunde, enthousiasme en goede reputatie, je voorstellen tot samenwerken… Als anderen je zien, zien wij jou ook.