TypeOnline Course
Price35€
Buy NowBook Now
Cursus-inhoud

Cue-controle (of stimuluscontrole) hebben betekent dat als je iets aan je paard vraagt, hij dit altijd doet, en dat hij nooit dit gedrag vertoont als je het niet gevraagd hebt. Maar hoe pak je het nu best aan om zo’n gedragingen te trainen? Welke mechanismes spelen er mee? Waar moet je op letten? Wat kan je wanneer verwachten, en wat niet? Wat zijn de valkuilen?
De cursus legt je dit op een gestructureerde manier uit, beginnend van de basisprincipes tot de meer geavanceerde concepten.

Cues zijn een basiselement van het clickertrainen, dus is dit een cursus die je kan helpen voor het behalen van het clickerminded 2-badge.

Voorkennis
Er wordt verwacht dat je reeds een introductie gehad hebt tot clickertraining en je hiermee al wat aan de slag bent gegaan. Jij en je paard snappen wat de click is, je timing is ok, je paard is beleefd met voedsel. Idealiter heb je reeds zo’n 3-tal gedragingen getraind.
Omdat deze terminologie gebruikt wordt in de cursus, wordt er van je verwacht dat je de volgende termen snapt: belonen/straffen, positief en negatief, negatieve bekrachtiging, freeshapen.

Huiswerk en test
Tijdens de cursus geef ik af en toe huiswerk, dingen om zelf te proberen, uit te testen. Ik reken er op dat jullie dit ook effectief doen. Verder is er op het einde van de cursus een test. Met een score van 80% verdien je een badge en een certificaat.

Onderwerpen

 • Basis
  – Wat is een cue en hoe zet ik een gedrag op cue?
  – Wat is jouw cue?
  – Eigenschappen van een goede cue
 • Basis verder uitgediept
  – Gedrag uitlokken
  – Transfercues: de ene cue omzetten in de andere
  – Transfercues in de praktijk
 • Valkuilen
  – cues, commands, poisoned cues, superstitious behavior
 • Help, mijn cue werkt niet meer!
Praktisch

Geschatte duurtijd en werkbelasting
Dit hangt af van je leerstijl en je beschikbare tijd. Ik verwacht dat je met elke lesunit zo’n 2u bezig bent. Je moet immers niet alleen naar het filmpje kijken en de leerstof absorberen, maar ik verwacht ook dat je naar buiten trekt en de getoonde technieken uitprobeert met je paard. Probeer vooral goed te observeren op die momenten. Het is niet zozeer het eindresultaat dat telt, maar wat jij en je paard ervan leren.
Omdat leren, veel herhalen is, is het goed om nadat je het in het echt gedaan hebt, het lesfilmpje nog eens te bekijken.
De units van een module horen logisch samen. Het is dus goed om niet teveel tijd te hebben tussen de momenten wanneer je een module start en afwerkt. Je kan ook de vorige unit nog eens bekijken eer je aan de volgende begint.

Opvolging
Voor bijkomende vragen of uitleg over de cursus ben ik via email te bereiken op horsesmindfrancoise@gmail.com.
Bij specifieke issues met je paard, kan ik vanop afstand enkel antwoorden vanuit mijn ervaring van welke de problemen zich meestal voordoen. Indien dit niet volstaat, zal je op les moeten komen.

Startdatum
Je kan op eender welk moment beginnen. Twee (2) weken nadat je toegang hebt gekregen, vervalt je toegang automatisch.