InstructorInge Teblick
TypeOnline Course
PriceFree
Buy NowBook Now

Ik vond het een pittige cursus. Erg veel informatie, heel erg veel. (…) In de cursus veel momenten van vallende kwartjes en zwevende vraagtekens boven mijn hoofd. Een cursus die ik iedereen kan aanraden ook als je geen interesse hebt in clickeren.

Carolien Hendriksen, volgde de Theory of Fun-cursus
English version here.
Over deze cursus

Hoe verschilt motivatietheorie van leertheorie? Hoe komt het dat mijn paard gefrustreerd of verveeld geraakt? Hoe passen controle en keuze in training? Kan mijn paard fun hebben? Wat is spelen, en wanneer wordt het een spel? En wat kan een paardentrainer leren van een game designer?

Wat studenten zeggen over deze cursus
  • “I love the fun delivery of the information, and also how easily behaviours can be altered by altering the approach to them.”
  • “Looove it so far :))) I have used & studied conditioning for the last 10 years more or less, but always felt that some things just didn’t add up… So far this makes a lot of sense to me & helps me tie a few loose strings together.”
  • “Well Inge, your course has made a HUGE impact.  I have followed it like I would read a favourite novel – every spare moment I can grab I have been glued to the screen – your game plan  has worked to motivate me and I don’t want the course to end! There have been too many lightbulb moments to mention.”
Waar deze cursus vandaan komt

Het duurde even voor ik me het clickertrainen eigen wou maken, niet in het minst omdat ik de theorie erachter zo moeilijk vond, plus natuurlijk al die vooroordelen die ik er over had. Maar ik zette door, werkte mezelf doorheen alle hindernissen, en mijn wereld veranderde.
Wat me sindsdien fascineert is de wetenschap achter de praktijk. Toen ik uiteindelijk dat rare operant conditioneren-kwadrant een beetje doorhad en een pak clickertraining-praktijk bijeentrainde, dacht ik dan ook dat ik er was. Vanaf nu zou alles werken!
Maar dat bleek niet zo te zijn, natuurlijk.
Ik wist al wat meer over de ethologie van het wilde paard, en had me al verdiept in biomechanica. Maar ik ontdekte ook dat klassiek conditioneren veel méér was dan wat zelfs bekende clickertrainer-instructeurs mij voorhielden. Ik viste het verschil uit tussen gewoonte en habituatie, en leerde het belang van sociaal leren. Ik werkte aan een grondig begrip van lussen, kettingen, groen licht-cues… Uiteindelijk schreef ik het boek ‘Denkwerk’.
Maar dat boek had gewoon niet genoeg pagina’s. Ondanks z’n 377 pagina’s is het nog steeds slechts een beperkte introductie op leren en motiveren. Er is zó veel meer aan de hand in de hoofden van onze paarden! Als wij, clickertrainers ons blijven vastklampen aan een letterlijk begrip van operant conditioneren en 1:1 ratios (1 click = 1 beloning), dan zullen we onvermijdelijk vastlopen.
Deze cursus “Theory of Fun” is dus eigenlijk de opvolger van het Denkwerk-boek, maar dan in de vorm van filmpjes, links en downloads.

Cursus-inhoud
ModuleHoofdstukOnderwerp
1Jij, je paard, en de Red QueenInleiding
2De eenhoorn en de clickertrainer: kritiek en zelfkritiekKritiek en zelfkritiek
3Motivatietheorie, valstrikken en denkspelletjesDierenethiek
4Control, control, my kingdom for control! Self Determination Theory en aanverwantenSelf-Determination Theory en aanverwanten; wanneer wel of niet belonen?
5Zwarte gal en wortels: persoonlijkheids theorieënPersoonlijkheidstheorieën
6Van spel tot spelenGamifying Training
7Wat is dat, Fun, en mag mijn paard het opeten?Fun & emoties
8Paard en spelPaardenspel
9Laten we inbreken in Panksepp's huis en met de meubelen schuivenWaarvoor dient spel?
10Je hersenen als leerjunkieJe hersenen zijn gemaakt om te leren
11De keuzeparadoxSpeltechnieken: keuzes
12FlowSpeltechnieken: tussen verveling en frustratie
13Steigers bouwenSpeltechnieken: steigers, lussen en bogen
14BossmonstersSpeltechnieken: grokking
15De kracht van de onzekerheidSpeltechnieken: hoe belonen? De praktische toepassing van bekrachtigingsschema's
16FeedbackFeedbacklussen
17StammenSociaal leren bis
18Gewoontes shapenHappy Athletes: gewoontevorming
19Leerhouding shapenHappy Athletes: doorzettingsvermogen, aangeleerde ijverigheid
20Prestatie shapenHappy Athletes: doelbewust oefenen, wanneer is fysieke training geen fun meer?
21World of HorseCraftGamedesign Lessen
Praktisch

Geschatte werktijd
Deze cursus bevat 15 uren videomateriaal, plus bijkomend materiaal zoals links, pdfs, filmpjes en heel af en toe een opdracht. Gaming is hard werken!
Je denkt misschien: ik ga er even voor zitten en kijk ‘m in één keer uit, maar ik denk dat je dat niet gaat lukken. Het is gewoon veel te veel info en je hersenen gaan er gegarandeerd van stomen, binnen het eerste half uur. De meeste mensen hebben 3 tot 4 maanden nodig.

Follow-up
Er is een gesloten facebookgroep beschikbaar voor online discussies of vragen over de cursus. Je bent welkom om je aan te melden, maar alleen als je werkelijk deze cursus volgt en de inspanning wil doen om de concepten uit deze cursus te begrijpen. In de groep worden regelmatig artikels en filmpjes gepost over de onderwerpen die in de cursus aan bod zijn gekomen. En omdat wetenschap elke dag vooruit gaat, heeft deze cursus regelmatig een update nodig.

Kom voorbereid
Speel een spel. Eender welk spel! Het kan een tafelspel zijn, maar probeer eventueel eens een mmo (de gametechnieken waar we van gaan leren worden het duidelijkst toegepast in spellen zoals World of Warcraft) of eender welk ander online spel of zo’n spel bij Facebook… Gewoon doen! – en observeer jezelf (maar niet teveel: amuseer je eerst en vooral).
Hou je niet van spellen? Denk er eens over na waarom dat is.
Stel je dan de ongemakkelijkheid voor van je paard bij sommige van de spellen die jij met hem wil spelen. Als je niet precies kan zeggen waaraan het ligt, dan wordt dat na deze cursus wel duidelijker.

Voorkennis
Er zullen veel verwijzingen naar clickertraining zijn (beginpunt en eindconclusie en verschillende standpunten zijn zeker geformuleerd naar clickertrainers toe) maar dit is geen cursus over clickertraining. Het is een cursus over ethiek, spel, en de impact van motivatie op leren en trainen.

Maar toch, het is geen beginnerscursus. Een goed begrip van verschillende leerprocedures (operant en klassiek conditioneren, sociaal leren, cognitieve ethologie, habituatie) en shaping zal de impact van de cursusonderwerpen duidelijker maken. Je hoeft er geen expert in zijn, maar als je net bent begonnen met clickertraining, en je hebt geen idee wat het operant conditioneren-quadrant is, dan concentreer je je best eerst daar nog even op.
Als je geen clickertrainer bent, maar wel een goed begrip hebt over de basiswetenschap van wat je aan het doen bent, dan is dit ook een cursus voor jou. Niet alleen zal je beter begrijpen wat jij aan het doen bent (en waarom het al dan niet werkt), maar je zal ook beter begrijpen waarom en hoe clickertrainers clickertrainen.

Als je de Equine Clicker Conference lezing zag (tijdens de 2013 conferentie of als een apart topic bij Connection Training) dan heb je al een inleiding gehad tot een aantal van deze onderwerpen. Hier en daar is het materiaal hetzelfde, maar de ideeën zijn ruimt uitgewerkt, genuanceerd, gedetailleerd, aangevuld en in context geplaatst.

Clickerbadges, cursusbadges, certificaat
De inhoud van deze cursus is verplichte kennis voor de clickerminded 3 badge. Je hoeft deze cursus niet te volgen; maar je moet wel een test afleggen over de onderwerpen in deze cursus – het is dus gewoon slimmer om deze cursus toch maar te volgen ;-).
Deze cursus biedt géén cursusbadge of certificaat.

*Theory of Fun titel schaamteloos gestolen van Raph Koster.