++32 (0) 476 52 69 10
info@itrainmyhorsesbrain.com

Hello World!

News from ITMHB
5 Sep 2018

WINTERCURSUS

/
Posted By
/
Comments0

WINTERCURSUS

Winter is het perfecte moment om je theoretische kennis over leren en motivatie bij te schaven!
“Dwars door het vergrootglas!” is een theoriecursus van 4 keer een zaterdag of zondag, voor iedereen die geïnteresseerd is in de theorie achter het trainen van paarden (en met bijhorende moed en doorzettingsvermogen, ha!). Waarom doet je paard wat hij doet, of waarom niet? We kunnen niet met hem praten, en zijn barslecht in het ontcijferen van lichaamstaal (wist je dat paarden even veel gezichtsuitdrukkingen hebben als mensen?). Als je beter weet hoe je paard leeft, beweegt en denkt (voor zover wij denken dat te weten), en wat hem motiveert, heb je in elk geval een voorsprong bij de training.
Het is geen gemakkelijke cursus, er zitten heel veel onderwerpen in, en je hoofd tolt al na 1 uur. Maar er zullen een hele boel dingen die je in de praktijk al tegenkwam helemaal op z’n plaats vallen!

Cursusdata en locaties

Duffel (B): 07/10 – 28/10 – 11/11 – 02/12
Beek (Nl): 04/11 – 25/11 – 16/12 – 06/01
Balen (B): 05/01 – 19/01 – 09/02 – 23/02
Gilze (Nl): 12/01 – 27/01 – 10/02 – 24/02
Essen (B): 20/01 – 03/02 – 17/02 – 03/03
Kruishouten (B): data liggen nog niet vast.

Mis je ergens een dag, dan kan je de dag steeds inhalen op een andere locatie.

Inhoud

Dag 1 – Wat is de kleur van de wind?
1/ Een tikje ethiek om mee te beginnen. En wat is cognitieve dissonantie?
2/ Een beetje ethologie, gewoon om het even op een rijtje te hebben.
3/ Gedragsanatomie, dwz: welke trainingsproblemen kan je tegenkomen alleen al omdat het paard op een bepaalde manier in elkaar zit? Wat kunnen sommige conformatie’fouten’ betekenen voor het rijden?
4/ Biodynamica, maar dan niet omdat je alle spieren vanbuiten moet leren, maar eerder toegepast als ‘leren zien’. Wat gebeurt er in een paardenlijf als je foute dingen zit te doen bij grondwerk of in het zadel?

Dag 2 – Hersenkronkels
1/ Operant conditioneren, klassiek conditioneren (nee, dat is niet wat je waarschijnlijk denkt dat het is)
2/ Habituatie en zijn excessen zoals flooding en aangeleerde hulpeloosheid.
3/ Cognitief leren (hoe slim is een paard?)
4/ Sociaal leren (daar doen we veeeeel te weinig mee!)
4/ Leren & motivatie. De verschillende hormonen en processen bij verschillende soorten motivatie, feedbacklussen, risk/reward, wanting vs liking…

Dag 3 – Death by carrot
1/ Spel en spelen: hoe paarden spelen. Wanneer houdt spelen (play) op en wordt het een spel (game)?
2/ Emoties. Wat is fun? Kan je paard wel fun hebben?
3/ Intrinsieke en extrinsieke motivatie (wanneer mag je belonen en wanneer absoluut niet?) en de x-factors van fun: zelfcontrole, zingeving, meesterschap, verbondenheid.
4/ De keuzeparadox.
5/ Flow

Dag 4 – Game Design
1/ Scaffolding, spanningsbogen, lussen, kettingen.
2/ Een heel klein beetje beloningsratios, maar dan alleen omdat dat belangrijk is om te weten hoe je van operant conditioneren naar gewoontevorming gaat en dan daar weer op verderbouwt.
3/ Motivatiedips en leerplateaus: waarom gebeurt dat, hoe ga je er mee om in de praktijk, en kom je er ooit weer uit?
4/ Fysiek hard werken en een aantal kenmerken daarvan, vooral om te weten wanneer het ophoudt met ‘fun’ te zijn voor het paard (en voor jou). Het opbouwen van doorzettingsvermogen en ijver. Overtraining en supercompensatie.
5/ Game design praktisch

Hoe schrijf je in?

Kostprijs: 240 pp (Denkwerkboek inbegrepen) voor een minimum van 6 mensen, lunch of andere extra’s niet inbegrepen, dat hangt van de organisator af.
De cursus wordt gegeven op verschillende locaties in België en Nederland.
Wil je deelnemen, mail dan eerst info@ingeteblick.be om je naam en locatiekeuze op te geven. Daarna stort je 240,- op BE74 7330 6102 0407 van Inge Teblick, met de vermelding “Door het vergrootglas , ten laatste 4 weken voor de aanvang van de eerste lesdag. De cursus gaat pas door met 6 deelnemers.
De organisator van de cursus op die locatie zal daarna contact met je opnemen voor de bijkomende kost van locatie/eten/drank. Die bijkomende kost is rechtstreeks te betalen aan de organisator volgens zijn/haar info.
Kan je een bepaalde datum niet? Dan kan je die lesdag toch nog meepikken op een andere locatie. De bijkomende kost moet je dan wel rechtstreeks met de betrokken organisators regelen.

Een cursus op jouw locatie?

Denk je dat er voldoende interesse is om de cursus te laten doorgaan op jouw locatie? Mail dan info@ingeteblick.be en stel een aantal data voor. Als organisator betaal je zelf niet voor je deelname.
De cursus kan gegeven worden ofwel als 4 of 5 intense weekenddagen (met wat tijd tussen) ofwel als 8 tot 10 avondlessen.